Suji & Gur ka Halwa

Gur & Suji Ka Halwa


A traditional Pakistani dessert made with suji, jaggery and ghee. One of the populous and simplest cakes made for fairs and celebrations. It is likewise known as Suji aur Gur ka Halwa

Ingredients 
  1. Semolina 250 grams
  2. Jaggery 250 grams
  3. Cardamom 2
  4. Resin as per your choice
  5. Almonds as per your choice
  6. Pista as per your choice 
  7. Coconut as per your choice
  8. Desi Ghee 4 tbsp
  9. Water 500 ml

Procedure 

  • Cut Dry Fruits,
  • Add jaggery into water for 15 minutes and set a side. 
  • Cook for 5 to 7 minutes on medium flame.
  • Take another Cauldron & add Desi Ghee in it.
  • Add Cardamom & Semolina.
  • Cook While Mixing Continuously until it starts appearing golden.
  • Add Jaggery Syrup into the caudal.
  • Cook until you reach the required viscosity.
  • Add Dry Fruits.
  • Serve in Your favorite bowl set.
  • Again garnish with dry fruits.

سوجی اور گر کا حلوہ
اجزا 
سوجی 250 گرام
گڑ 250 گرام
الائچی 2
میوا آپ کی پسند کے مطابق
بادام اپنی پسند کے مطابق
پستہ اپنی پسند کے مطابق
 ناریل اپنی پسند کے مطابق
دیسی گھی 4 کھانے کے چمچ

ترکیب 

خشک میوہ جات کاٹنا
گڑ کو پانی میں ڈال کر 15 منٹ کے لیے ایک طرف رکھ دیں۔
درمیانی آنچ پر 5 سے 7 منٹ تک پکائیں۔
ایک اور برتن لیں اور اس میں دیسی گھی ڈالیں۔
الائچی اور سوجی ڈال دیں۔
مسلسل مکس کرتے ہوئے پکائیں جب تک کہ یہ سنہری ہونے  لگے۔
گڑ کا شربت دیگچی میں ڈالیں۔
اس وقت تک پکائیں جب تک حلوہ گڑھا ہو جاے۔
خشک میوہ جات شامل کریں۔
اپنے پسندیدہ باؤل سیٹ میں سرو کریں۔
خشک میوہ جات سے دوبارہ گارنش کریں۔



0 Comments

Follow Me On Instagram