Meethi Tikiyan

 Meethi Tikiyan


Meethi Tikian is a traditional Pakistani dessert also known as Konday Ki Tikiya. This is a semolina-based dessert recipe that requires fewer and readily available other ingredients such as flour, ghee, green cardamom, sugar, and shredded coconut. Meethi tikiyan is easy to prepare, all you have to do is knead all the ingredients together, make small tikiyan with the help of a rolling pin, and fry in hot oil. Meethi Tikiyan can be served as dessert after lunch or dinner. It is done on special occasions like Muharam and other traditional occasions. So try this easy homemade recipe from Meethi Tikiyan and enjoy the deliciousness of this dessert recipe.


Ingredients

  1. Wheat flour 1 cup
  2. Semolina 4 tbsp
  3. Sugar half cup
  4. Desi Ghee half cup
  5. Milk 1 cup
  6. Dry Fruit 1 cup [mix]

Procedure
  • Add sugar to a cooking pot and add milk to it.
  • Dissolve sugar in milk on medium low flame.
  • Take a cauldron add 3 to 4 tbsp ghee.
  • Add semolina & flour in ghee.
  • Cook until it starts appearing golden on low flame.
  • Cool it down.
  • Make a dough of Semolina, Flour, Dry fruit & Sugar dissolved milk.
  • Mold them up as per your choice or as shown in video given bellow.
  • Shallow fry them up with Ghee on flat pan.
  • Garnish with more dry fruits and serve.

اردو

میٹھی ٹکیاں
اجزا
گندم کا آٹا 1 کپ
سوجی 4 کھانے کے چمچ
چینی آدھا کپ
دیسی گھی آدھا کپ
دودھ 1 کپ
ڈرائی فروٹ 1 کپ [مکس]

ترکیب  
ایک برتن میں چینی ڈال کر اس میں دودھ ڈالیں۔ درمیانی آنچ پر دودھ میں چینی گھول لیں۔
ایک دیگچی لیں اس میں 3 سے 4 چمچ گھی ڈالیں۔
سوجی اور میدہ گھی میں ڈالیں۔
ہلکی آنچ پر سنہری ہونے تک پکائیں
اسے ٹھنڈا کریں۔
سوجی، میدہ، خشک میوہ اور چینی میں گھلے ہوئے دودھ کا آٹا بنائیں۔
انہیں اپنی پسند کے مطابق ڈھالیں یا جیسا کہ ذیل میں دی گئی ویڈیو میں دکھایا گیا ہے۔
انہیں فلیٹ پین پر گھی کے ساتھ شیلو فرائی کریں۔
مزید خشک میوہ جات سے گارنش کریں اور سرو کریں۔

Asi Recipe Zaroor Banain - Traditional Recipe - Muharam Wali Tikiyan - Sweet Kulcha - RLT
     

0 Comments

Follow Me On Instagram